Herinrichten Stadsplein

 • Nieuwe inrichting met bestrating, groen en straatmeubilair
 • Betrokkenheid van Capellenaren
 • Begrenzing naar de Rivierweg met groen
 • Behoud weekmarkt
 • Nieuwe wand aan het plein die het zicht op de metro wegneemt
31 okt

Het winnende Stadsplein ontwerp

De afgelopen periode hebben Capellenaren kunnen stemmen op hun favoriete Stadsplein ontwerp.

In totaal is er 2500 keer gestemd, waarvan ruim 60% voor het lijnenmodel heeft gekozen. De komende tijd zal het schetsontwerp verder worden uitgewerkt, waarbij de direct betrokkenen een belangrijke rol zullen spelen.

Een echt stadshart heeft een aansprekend Stadsplein nodig dat een gezellige en levendige ‘huiskamer’ van Capelle aan den IJssel vormt. Een plek waar voor iedereen, maar in het bijzonder voor families, iets te doen is.

Het gaat dan niet alleen over winkels en horeca, maar ook over activiteiten voor jong en oud. Op meerdere manieren gaan we zorgen dat het Stadsplein een leukere plek wordt waar ondernemen, cultuur en activiteiten hand in hand gaan. Hierdoor wordt het aantrekkelijker om langer te verblijven op het Stadsplein. Nu het gebouw van de Rabobank wordt gesloopt, het winkelcentrum onder de metrobaan gaat uitbreiden en de RET het metrostation gaat vernieuwen, ontstaat de mogelijkheid om deze ambitie voor het Stadsplein waar te maken.  

 

Inrichting Stadsplein

Om het plein de uitstraling van een herkenbare en gezellige ‘huiskamer’ te geven, richten we het volledig opnieuw in met bestrating, groen en straatmeubilair. Op dit moment is er nog geen nauwkeurig ontwerp hoe het Stadsplein er uit komt te zien. Met diverse partijen gaan we aan de slag om dit ontwerp te maken. Capellenaren worden hierbij nauw betrokken, zodat het echt hun huiskamer wordt. De tot nu toe uitgesproken wensen van bewoners zijn onder andere meer groen, meer kleur en meer evenementen, met behoud van een Capels karakter. Deze wensen nemen we mee in de uitwerking van het plein. We voegen speel- en waterelementen toe en aan de kant van de Rivierweg begrenzen we het plein met groen en een bijzonder element, zoals een lange bank of een podium. Met de horecaondernemers gaan we in gesprek over een aantrekkelijkere uitstraling van de terrassen.

 

De nieuwe gevel aan het Stadsplein krijgt een aansprekende uitstraling. We zetten in op een levendige gevel die karakter aan het plein geeft. Aan het plein komen zoveel mogelijk entrees van winkels en horeca.

De impressie laat zien hoe het Stadsplein er in de toekomst uit kan zien. De tweede foto laat de huidige situatie zien.

Weekmarkt

De weekmarkt brengt op donderdag extra levendigheid in het Stadhart en stimuleert bezoek aan winkelcentrum De Koperwiek. De uitbreiding van winkelcentrum de Koperwiek heeft een positief effect op het aantal bezoekers en de uitstraling van de weekmarkt, maar zorgt er ook voor dat de ruimte op het Stadsplein kleiner wordt. Door een logische indeling van de kramen (in langgerekte rijen) blijft de weekmarkt op het plein en wordt ook de looproute verbeterd. Met de marktcommissie wordt overlegd over de positionering van de kramen op het nieuwe plein en de tijdelijke oplossing tijdens de sloop- en bouwwerkzaamheden. Bij het ontwerpen van het nieuwe Stadsplein kijken we naar slimme manieren om het plein zodanig in te richten dat het plaats biedt aan de weekmarkt, maar dat het plein ook op de andere dagen het gewenste ‘huiskamer’-gevoel geeft waardoor mensen er graag komen en (ver)blijven. 

 

De werkzaamheden aan het Stadsplein starten op het moment dat de bouw van de uitbreiding van winkelcentrum De Koperwiek en het metrostation van de RET zijn afgerond. Naar verwachting is dit aan het eind van 2017 of het begin van 2018.

Dit kaartje laat de ambities zien voor het Stadshart.
 • 2016
 • 2017
 • 2018
 • 2019
 • 2020
 • 2021
 • Capelle kiest: een ontwerp voor het Stadsplein

 • Sloop van de Rabobank

 • Realisatie van een nieuwe pleingevel

 • Realisatie van het nieuwe Stadsplein

 • Nu

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie over dit project?

Robin van GaalStuur een bericht
06 - 27979364010 - 284 8571maandag t/m vrijdag